website
Vers van de kweker ! Mix & Match voor korting Betaal achteraf met Klarna

Welke bananenplanten zijn er?

Een van onze favoriete planten die er is. De bananenplant, oftewel de Musa Tropicana. En zeg nou zelf, de naam is zelfs al leuk. De bananenplant is er in ontzettend veel verschillende soorten, maten, lengtes, hoogtes, breedtes, en ga zo maar door. En waar zet je hem neer? Ga je hem binnen neerzetten of toch buiten? In de zon, in de schaduw, halfzon? Zoveel opties en keuzes. Wij gaan je vandaag alles vertellen over de Musa Tropicana, of gewoon de bananenplant, zoals wij hem in Nederland noemen.

Vandaag gaan we het dus hebben over verschillende soorten bananenplanten. Meer weten over de verzorging van de bananenplant, het stekken van bananenplanten of het kopen van bananenplanten? Dan helpt Piante.nl jou natuurlijk ook.

Benamingen en soorten bananenplanten

De bananenplant is er in veel verschillende soorten en maten. De officiële familienaam van de bananenboom is Musaceae. In Nederland worden vaak de benamingen Musa Tropicana, bananenboom, of dwergbanaan gebruikt.
Er zijn verschillende soorten bananenplanten, zoals de Musa basjoo, Musa sikkimensis, Musella lasiocarpa, Ensete maurelli en de Musa dajiao. Er zijn ongeveer 400 (bekende) bananensoorten, maar die gaan wij niet allemaal benoemen vandaag.

Bananenplant soorten

Sikkimensis bananenplant: Deze plant, vaak de Red Tiger genoemd vanwege de opvallende rode strepen op de bladeren, is niet alleen winterhard maar ook bijzonder robuust. Deze is eigenlijk het gemakkelijkst te onderhouden.
Dajiao bananenplant: Deze soort, letterlijk vertaald als 'groot blad', staat bekend om zijn indrukwekkende bladeren en produceert daarnaast eetbare bakbananen.
Basjoo bananenplant: De Japanse vezelbanaan, gewaardeerd om zijn uitzonderlijke winterhardheid en grote, decoratieve bladeren.
Musella lasiocarpa bananenplant: Bekend als de Chinese dwergbanaan, onderscheidt zich door zijn unieke uiterlijk, schitterende bloemen en compacte groei.
Ensete maurelli bananenplant: Deze rode banaan valt op door zijn prachtige bladeren en dikke stam, een echte blikvanger in elke tuin.

Gelijk een stukje historie over de bananenplant erbij pakken?

De bananenplant is een tropische knaller uit de familie Musaceae en komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en Australië. Tegenwoordig vind je hem op allerlei zonnige plekken over de hele wereld. In je woonkamer kom je waarschijnlijk de Musa Tropicana of de Musa acuminata Dwarf Cavendish tegen. De bananenplant kan binnen, met de juiste verzorging, wel twee meter lang worden.

Formaat bananenplant

Het formaat van een bananenplant kan enorm verschillen. Bij Piante.nl heb je bananenplanten van 40 centimeter, maar ook van 2 meter lang. Bananenplanten kunnen, met de juiste verzorging en het juiste plekje, ruim drie meter lang worden. Met recht een echte grote kamerplant dus. Houd hier dus ook rekening mee. Als je de populairste bananenplant van Nederland, de Musa Dwarf Cavendish, koopt, is deze vaak rond de 50 centimeter. Hij kan binnen twee jaar uitgroeien tot een bananenboom van twee meter lang. Als je kiest voor de Musa Tropicana bananenplant, dan kan deze wel 3 meter lang worden. Je moet binnen dus wel wat ruimte hebben! De Musa basjoo is de snelst groeiende bananenplant. Deze kan binnen één jaar tijd wel 4 meter hoog worden. Maar over het algemeen hebben bananenplanten vier jaar nodig om hun ‘hoogste’ lengte te bereiken.

In het kort: De grote bananenplanten in Nederland kunnen dus wel zo’n 3 meter lang worden.
Kleine bananenplanten kun je kopen vanaf zo’n 40 centimeter. Leuk om als project aan te schaffen en te kijken hoe groen jouw vingers zijn.

Bananenplant binnen of buiten

De bananenplant is een plant die veel zon nodig heeft. Ideaal wil de bananenplant zo’n 5 tot 6 uur direct zonlicht hebben. Idealiter op een meter of twee van het raam af, zodat er niet te veel ‘hitte’ vanuit het raam op de plant komt. De bananenplant is namelijk ook erg gevoelig.
Een raam op het noorden is niet ideaal voor de bananenplant. Krijgt de plant te weinig licht, dan stopt hij met het aanmaken van nieuw blad en gaan de bladeren ook nog eens hangen.

In ons Nederlandse klimaat zijn de meeste bananenplanten geschikt voor binnen. De bananenplanten kunnen namelijk niet tegen grote temperatuurveranderingen. Mocht je een bananenplant hebben gekocht, laat hem dan ook ‘rustig wennen’ aan de temperatuur thuis en plaats hem steeds iets dichter naar het raam. De bananenplant in één keer in vol zonlicht op een warme plek zetten, zal zorgen voor een schok.

Bananenplant buiten

Als je toch voor een bananenplant buiten wil gaan, dien je te zoeken naar een winterharde bananenplant. Het meest gangbare model hiervan is de Japanse vezelbanaan, of als we de echte naam moeten gebruiken: de Musa basjoo.
Je kunt je ‘binnenbananenplant’ met een beetje voorbereiding ook wel enkele periodes (in de zomer) buiten laten staan. Belangrijk is dat hij eerst weer moet ‘wennen’ aan het directe zonlicht, en dat de temperatuur absoluut niet onder de 15 graden mag komen. Hier moet je dus wel goed rekening mee houden.

Wat zoek je?